Off grid-solceller – hur får du ut mest av din anläggning?

Att ha hus eller stuga med solceller off grid innebär att icke vara ansluten till elnätet, en livsstil med självförsörjning som lockar många. Därutöver sker en minskad påverkan på klimatet. Solceller med batteri kan ge förnybar energi för både uppvärmning och elförsörjning. Men för att verkligen maximera effektiviteten hos din solcellsanläggning och göra den tillräckligt kraftfull för att klara sig utan nätet, krävs noggrann planering och rätt dimensionering. Solcellstorget kikar här på hur du själv kan påverka hur mycket självförsörjd energi du kan få ut av dina solpaneler – särskilt under vinterhalvåret.

1. Isolering av fönster och byggnader

En av de största utmaningarna för ett off grid-hus är att effektivisera energianvändningen. Ett av de mest effektiva sätten att minska energibehovet är genom att förbättra isoleringen, särskilt i fönster och väggar. Ett bra isolerat hus gör att mindre energi går åt för uppvärmning, vilket i sin tur innebär att din solcellsanläggning kan räcka längre och ge mer effektiv energi.

Fönster är ofta en svag punkt när det gäller värmeförlust, så att byta ut gamla fönster mot moderna med bättre isolering, eller att till exempel använda fönsterfilm som minskar värmeförluster, kan ge en märkbar skillnad. Om din byggnad är välisolerad, kan du spara mycket energi och minska det behov som du behöver täcka med hjälp av solenergi.

2. Allmän isolering av stugan

Förutom fönster är det viktigt att även väggar och tak har bra isolering. Den värme som genereras måste stanna i byggnaden så länge som möjligt. En bra isolering av taket och väggarna innebär att värmen från solenergin eller från andra energikällor (som en värmepump eller vedkamin) inte försvinner ut i kylan, utan istället håller värmen där den behövs.

Det finns många material att välja mellan för att optimera isoleringen: från traditionell glasull till moderna lösningar som cellulosaisolering eller högpresterande isoleringsskum. Ju bättre din byggnad är isolerad, desto mindre energi kommer du att behöva från solpanelerna för att hålla en behaglig temperatur.

3. Val av elapparater

För att minimera energiförbrukningen bör du också tänka på vilka elapparater som används i stugan. Välj energieffektiva apparater som drar mindre ström. LED-lampor istället för glödlampor, energieffektiva kylskåp, och spisar och ugnar som har låg energiförbrukning kan göra stor skillnad. Att använda smart teknik för att övervaka och styra energiförbrukningen kan också hjälpa dig att vara mer medveten om när du behöver använda energi och när det är bäst att spara.

Det kan också vara värt att tänka på att använda gas eller ved för vissa uppgifter, som matlagning, om det är möjligt, för att minska elbehovet och därmed beroendet av solceller.

4. Batterilagring

En annan viktig aspekt av att vara off grid är batterilagring, för att du ska kunna vara självförsörjande. Solenergi är tillgänglig när solen skiner, men det innebär att du behöver kunna lagra överskottsenergin för att använda den under natten eller när vädret är mulet. Att ha ett tillräckligt stort och effektivt batterilager gör att du kan använda solenergin även när solens strålar inte är tillgängliga.

Att dimensionera batterilagret korrekt är a och o för att rymma det energibehov som du kan ha under vinterhalvåret, då solens intensitet är lägre.

5. Vinkling av solpaneler

För att få ut maximalt med energi från dina solpaneler måste du tänka på hur du vinklar dem. I Sverige är det bäst att placera solpanelerna på ett tak med en lutning på mellan 30 och 45 grader för att få så mycket solenergi som möjligt under året. Det lägre gradantalet gäller om du bor söderut. Vinkeln påverkar hur mycket solpanelerna får in i olika årstider, och om du kan justera lutningen under året för att optimera för solens position, kan du öka effektiviteten. Panelsystem som hänger med i solens position är dyrare, kanske väljer du en så kallad solspårare med vars hjälp panelernas riktning maximeras. Det kan räcka att hitta en tillräckligt bra vinkel på ett system där solpanelerna har fast montering.

6. Dimensionering av anläggningen

Dimensioneringen av din solcellsanläggning är avgörande för hur mycket energi du kommer att kunna producera. För att dimensionera korrekt måste du ta hänsyn till flera faktorer: det totala elbehovet i hushållet, det geografiska läget, takets lutning och yta, samt solens tillgång beroende på årstid.

Under vinterhalvåret är solenergin mer begränsad, så det kan vara nödvändigt att installera fler paneler för att säkerställa att du har tillräckligt med energi. En tumregel är att du ska planera för att ha cirka 20–30 % mer kapacitet än ditt beräknade behov, särskilt om du har ett batterilager som ska klara de mörka vintermånaderna.

7. Är off grid solceller alls något att ha under vinterhalvåret?

Ja, men med planering och anpassning. Vintermånaderna kan vara en utmaning för off grid-boende, särskilt i nordliga länder som Sverige, där solen är svag och dagarna är korta. Om din anläggning inte är dimensionerad för att klara hela vintern kan det leda till att du får slut på el under perioder med dåligt väder.

Dock innebär det inte att solceller är helt obrukbara på vintern. Det är fortfarande möjligt att få en viss mängd energi även under vintermånaderna, särskilt om det finns snöreflektion som kan bidra till att öka solenergin. För att öka chanserna för att få tillräckligt med energi kan du komplettera solcellsanläggningen med en alternativ energikälla, som en generator eller mindre vindkraftverk, för att täcka de perioder då solen är svag.

Slutsats

Att leva off grid och vara oberoende av elnätet gör dig 100% beroende av din egen anläggning, och eventuella sidolösningar som nämnts här ovan. Att isolera byggnaden ordentligt, välja energieffektiva apparater, korrekt dimensionera anläggningen och använda rätt batterilagring kan du skapa ett system som fungerar även under vinterhalvåret. Med rätt förberedelser och optimering av alla dessa aspekter kan du få ut det mesta av din solcellsanläggning och leva ett hållbart och självförsörjande liv året runt.

Off grid-solceller - hur får du ut mest av din anläggning?
Offert

Begär offert

Vill du installera solceller eller batterier? Begär en kostnadsfri offert från Solcellstorget!

Läs mer och begär offert