Historien om solcellsenergi i Sverige

Solcellsenergi började utvecklas i Sverige på 1970-talet, främst inom forskningsinstitut och universitet.

Tidiga år

1970-1990-talet

Solcellsenergi började utvecklas i Sverige på 1970-talet, främst inom forskningsinstitut och universitet.

Användningen var begränsad till småskaliga applikationer, som fjällstugor och fyrar, där tillgången till elnätet var begränsad.

Genombrottsfasen

2000-talet

Under 2000-talet ökade intresset för solcellsenergi kraftigt, delvis på grund av stigande elpriser och ökad medvetenhet om klimatförändringar.

Regeringen introducerade ekonomiska incitament, som solcellsbidrag och skattereduktioner, vilket stimulerade tillväxten i installationer av solcellssystem.

Exponentialfasen

2010-talet

På 2010-talet exploderade marknaden för solceller i Sverige. Teknikens kostnader sjönk kraftigt samtidigt som effektiviteten förbättrades.

Antalet installerade solcellssystem ökade snabbt, både för privatpersoner och företag. För ett tag infördes nettodebitering, vilket gjorde det möjligt för solcellsägare att sälja överskottsenergi tillbaka till elnätet och kvitta överproduktionen mot sin elräkning, och ytterligare motiverande investeringar i solceller.

Mognadsfasen

2020-talet och framåt

Idag är solcellsenergi en etablerad del av Sveriges energisystem. Regeringens mål och initiativ för att nå 100% förnybar elproduktion till 2040 har lett till fortsatt stöd och incitament för solenergi.

Tekniken har integrerats i allt från bostäder och kommersiella fastigheter till stora solparker. Dessutom har utvecklingen av batterilagring gjort det möjligt att lagra solenergi för användning när solen inte skiner, vilket ökar självförsörjningsgraden.

Aktuell batterisatsning att läsa om: https://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2024/energimyndigheten-satsar-pa-hogaktuell-forskning-inom-batteriomradet/