Under det senaste decenniet har solceller blivit en allt vanligare investering i svenska hushåll, vilket har påverkat både energiklassning och fastighetsvärde. Vi ger här en fingervisning om värdeökningen, där man ändå bör hålla i minne att ort, typ av fastighet och installation (storlek, effekt) spelar in.
Flera studier har visat att installation av solceller kan öka värdet på en fastighet. Enligt en analys höjs husets värde i genomsnitt med 250 000 kronor efter installation av solceller (2024). Den genomsnittliga installationskostnaden var 137 000 kronor efter grönt skatteavdrag på 20 %, vilket innebär att värdeökningen (2024) överstiger investeringskostnaden.
Enligt en studie från Sveriges Lantbruksuniversitet och Vattenfall ökar solceller värdet på ett hus med i genomsnitt 14 %.
Energiklassning och långsiktighet
Installation av solceller kan förbättra en fastighets energiklassning, vilket gör den mer attraktiv för köpare som värdesätter energieffektivitet och hållbarhet. Detta långsiktiga helhetstänk gynnar både säljare och köpare genom lägre driftkostnader och ökad energieffektivitet.
Sammanfattning:
Investeringen i solceller har visat sig vara lönsam för husägare, både genom ökat fastighetsvärde och förbättrad energiklassning. Detta långsiktiga helhetstänk bidrar till en mer hållbar och kostnadseffektiv bostad.
Men vänta nu…
Fråga: Kan fakta som nämns ovan tolkas som att hus med högre marknadsvärde är mer logiska att installera solceller på? Blir det märkligt om husets grundvärdering är 250 000 kr, och solcellerna gör värdet till 500 000 kr? Får man alltid igen investeringen?
Svar: Vi kan hålla oss till de 14% som analys visar är genomsnittet i ökning. Faktum är att installationen av solceller kan ha olika effekter beroende på husets grundvärde och marknadens efterfrågan på energieffektiva lösningar. Låt oss bryta ner det.
Tolkning av fakta
Den statistik som nämnts visar att hus med solceller ofta får ett högre marknadsvärde. En ökning med i genomsnitt 250 000 kronor på en fastighet där solceller installeras är en vanlig uppskattning, och det kan ofta ses som en ganska bra avkastning på investeringen. Men detta värde skulle kunna innebära olika saker beroende på det ursprungliga husvärdet.
Stora skillnader i värdeökning
Om ett hus har ett grundvärde på 250 000 kronor och installationen av solceller skulle höja värdet med 250 000 kronor, innebär det att husets nya marknadsvärde skulle bli 500 000 kronor.
I praktiken skulle en sådan stor procentuell ökning vara ovanlig. De flesta marknader där husvärden är lägre än 500 000 kronor skulle kanske inte reagera lika starkt på solceller som i områden där husvärden är högre. Det beror också på flera faktorer:
- Efterfrågan på solceller i området: Om området har en stark efterfrågan på hållbarhet och energilösningar, kan solceller ses som ett sätt att framtidssäkra fastigheten, vilket gör att en stor ökning i värde kan vara mer logisk.
- Husets skick och andra faktorer: För hus med lägre grundvärde, där själva fastigheten kanske inte är lika modern eller energieffektiv, kan det vara svårare att rättfärdiga en så stor värdeökning. Däremot kan det för ett välskött hus i ett attraktivt område vara en betydande och vettig investering.
All matematik är inte likadan
Det beror på sammanhanget. I områden med mycket låg marknadsvärde kan det faktiskt bli en svår balansgång. Men i mer etablerade marknader eller för hus med redan högre värde, där köparna letar efter långsiktiga lösningar som solceller, skulle en ökning på 250 000 kronor vara mer realistisk. Generellt sett är det sällan så att solceller kommer att ”dubbla” husets värde – istället handlar det mer om att de höjer värdet genom att förbättra energieffektiviteten och minska driftkostnader.
Installation av solceller och områden
Det blir inte direkt ”märkligt” att installera solceller även på hus med ett grundvärde på 250 000 kronor, men i områden där husvärden är generellt låga, kan värdeökningen vara mer blygsam och inte lika påtaglig som för dyrare fastigheter. En mer hållbar och långsiktig planering kring investering i solceller är ofta mer realistisk för högre värderade hus, men även fastigheter i blygsammare prisklass, beroende på konsumentens förutsättningar och värderingar. Solcellsenergi som förnybar elkälla kan vara ett värde i sig.
I Sverige varierar huspriserna avsevärt beroende på geografisk plats, vilket påverkar både de dyraste och billigaste husen.
Dyraste husen: De mest exklusiva fastigheterna finns ofta i storstadsområden och på attraktiva platser. Exempel är Lidingö, Djursholm och Stocksund i Danderyds kommun.
Husen med lägre prislapp: De mest prisvärda husen återfinns ofta i landsbygdsområden och mindre städer. Detta reflekterar solcellstätheten.
Tänkvärt om solceller och banklån:
Din energiklassning har ett värde här. Ditt banklån på huset kan bli mer fördelaktigt när solceller medräknas i bolåneräntan, så kallade gröna bolån. I dagsläget är ränterabatten 10 räntepunkter och även om bankerna kunde signalerat starkare att de verkligen deltar och värnar om grön energi, är det en början.