-Om att korrekt isolering till ditt hus ger sparade tusenlappar.
Att bo i ett välisolerat hus är en grundläggande förutsättning för att både spara energi och hålla nere sina elräkningar. När energipriserna stiger och vi ökar vårt fokus på hållbarhet är det många som funderar på hur de kan förbättra sin bostads energianvändning. En av de mest effektiva åtgärderna för att minska energiförbrukningen är att se över husets isolering, vilket ger effekt för inomhusklimatet och för plånboken. Här reder vi på Solcellstorget ut grunderna.
Husets ålder spelar en roll
När det gäller isolering är husets ålder en viktig faktor. Äldre hus, byggda innan 1970-talet, har ofta en betydligt sämre isolering än moderna byggnader. Man har stramat upp byggstandarder, krav på isolering har förändrats över tid, och många äldre hus kan ha otillräcklig isolering i väggar, tak, golv och fönster. Värmen försvinner lättare, vilket leder till högre uppvärmningskostnader och en mindre effektiv energianvändning.
I nyare hus, särskilt de som byggts enligt dagens energikrav, kan du vänta dig bättre isolering och energiklassning. Hus som byggts eller renoverats de senaste åren följer ofta strikta byggnormer som gör att både värme och kyla hålls bättre inomhus. Men även dessa hus kan ha förbättringspotential när det gäller isolering, särskilt om man bor i ett område med kalla vintrar eller om fönstren inte är täta.
Var går energin förlorad?
Enligt Energimyndigheten går den största delen av husets energi åt till just uppvärmning, vilket gör att det är här de största besparingarna kan göras genom bättre isolering. Otillräcklig isolering leder till att värme läcker ut, vilket gör att uppvärmningssystemet måste arbeta hårdare för att hålla inomhustemperaturen på en behaglig nivå.
De största energiförlusterna sker vanligtvis i:
- Tak och vind: Ett tak utan tillräcklig isolering är en av de största boven när det gäller värmeförlust. Upp till 30 % av husets värme kan försvinna genom ett otillräckligt isolerat tak.
- Väggar: Oisolerade eller dåligt isolerade väggar kan också släppa ut mycket värme. Isoleringen kan ha försämrats över tid.
- Fönster och dörrar: Gamla fönster och dörrar utan tätningslister släpper in drag och gör att värmen försvinner snabbt. Detta är en lättare punkt att åtgärda, men också en viktig en, eftersom cirka 10–15 % av värmeförlusterna ofta sker genom fönster.
Den som åtgärdar dessa områden i sitt hus kan drastiskt minska värmeförlusterna och därmed behovet av uppvärmning, vilket ger en direkt påverkan på både inomhusklimatet och hushållets ekonomi.
Spara energi och pengar
För att få ut maximal effekt av isoleringen, är det viktigt att se över hela husets energianvändning. En god isolering minskar inte bara behovet av uppvärmning, utan även behovet av att använda el för att kyla bostaden på sommaren. Husets energiklassning är en indikator på hur energieffektivt det är. En god isolering bidrar till en högre energiklassning och lägre elräkningar.
Förutom att sänka energikostnaderna kan man också dra nytta av de miljöfördelar som en bättre isolering medför. Genom att minska energiförbrukningen och koldioxidutsläppen bidrar man till ett mer hållbart samhälle. För de som har solceller installerade kan en välisolerad bostad dessutom hjälpa till att maximera möjligheten att sälja överskottsel till elnätet, eftersom det blir mer energi över för att säljas.
Isolering som en investering
Att investera i bättre isolering är ofta en av de mest lönsamma förbättringarna man kan göra i sitt hem. De initiala kostnaderna för att isolera om husets väggar eller tak kan verka höga. Tänk då på att du – både genom lägre uppvärmningskostnader och högre energiklassning – gjort en investering som betalar sig snabbt. För äldre hus kan det dessutom vara ett sätt att höja husets marknadsvärde, och hjälpa det att konkurrera vid en framtida försäljning.
Oavsett om man bor i ett äldre hus eller en nyare byggnad, är god isolering en investering som både sparar pengar och minskar klimatpåverkan.