Energiklassning och solcellsel

En hållbar elförsörjning och en elförbrukning som har en god energiklassning är eftersträvansvärt ur både miljösynpunkt och ekonomisk aspekt.

Energiklassning av ditt boende

Energiklassning av villor och sommarstugor är en viktig del av Sveriges arbete för att förbättra energieffektiviteten och minska energiförbrukningen. Här är en översikt över vad energiklassning innebär, hur den utförs, och varför den är viktig.

Vad är energiklassning?

Energiklassning är en bedömning av en byggnads energiprestanda. Den visar hur mycket energi som behövs för att värma upp byggnaden, ge varmvatten, ventilation och i vissa fall kyla. Energiklassningen presenteras på en skala från A till G, där A representerar den mest energieffektiva byggnaden och G den minst effektiva.

Energideklaration

För att energiklassificera en villa eller sommarstuga krävs en energideklaration. Energideklarationen utförs av en certifierad energiexpert och innehåller information om byggnadens energianvändning och möjliga förbättringsåtgärder. Den är giltig i tio år. Du får ha med din egenproducerade el i energideklarationen, men endast den du själv använt (husets förbrukning.)

Energiklassernas betydelse

AMycket energieffektiv byggnad. Den använder minimalt med energi för uppvärmning, varmvatten och ventilation. Mindre än 50% energiåtgång än vad kravet är för en ny byggnad.
BEnergieffektiv byggnad, men inte lika energieffektiv som A. Energiåtgång på 50-75% av vad kravet är för ett nytt hus.
CNybyggnadsstandard. Uppfyller dagens byggregler. 69-90 kWh/m2 per år, eller upp till 100% av högsta krav, vilket är högsta tillåtna energiförbrukning för nybyggda småhus.
D‑GByggnader som har högre energiförbrukning. Ju närmare G, desto sämre energieffektivitet och högre energikostnader.

Hur energiklassningen utförs

  1. Energibesiktning: En certifierad energiexpert besöker byggnaden och gör en genomgång av dess energianvändning. Detta kan inkludera kontroll av isolering, uppvärmningssystem, fönster och ventilation.
  2. Beräkningar: Energianvändningen beräknas och justeras för normalårskorrigering (ett standardiserat normalår gällande utomhustemperatur och användning av husets energi, dvs att behovet inte skulle fluktuera årsvis,) så att olika byggnader kan jämföras rättvist.
  3. Energideklaration: Informationen sammanställs i en energideklaration som visar byggnadens energiklass och ger rekommendationer för förbättringar.

Lagkrav och undantag

  • Lagkrav: I Sverige är energideklaration obligatorisk för alla byggnader som hyrs ut eller säljs. Detta inkluderar både villor och fritidshus (sommarstugor).
  • Undantag: Det finns vissa undantag, till exempel byggnader som används mindre än fyra månader per år eller med en elanvändning som motsvarar mindre än 25 % av en årlig användning. Byggnader mindre än 50 m2 är också undantagna.

Fördelar med energiklassning

  1. Minskade energikostnader: Genom att identifiera och genomföra energieffektiviseringsåtgärder kan husägare minska sina energikostnader.
  2. Ökat värde på fastigheten: En bra energiklass kan öka värdet på en fastighet och göra den mer attraktiv på marknaden.
  3. Miljöpåverkan: Minskad energiförbrukning bidrar till att minska koldioxidutsläppen och miljöpåverkan.
  4. Komfort: Energieffektiva byggnader erbjuder ofta bättre komfort med jämnare inomhustemperaturer och bättre luftkvalitet.

Med grönt bolån får du lägre boendekostnad genom avdrag på bolåneräntan. Detta kan ges när din fastighet har energiklass A eller B. Vissa banker har gröna avtal även för klass C.

Förbättringsåtgärder

Baserat på energideklarationen kan olika åtgärder rekommenderas för att förbättra byggnadens energiprestanda:

  • Isolering: Förbättra isoleringen i väggar, tak och golv.
  • Fönster: Byta till energieffektiva fönster.
  • Uppvärmningssystem: Uppgradera till ett mer energieffektivt uppvärmningssystem, som en värmepump.
  • Ventilation: Installera ett effektivt ventilationssystem med värmeåtervinning.
  • Solenergi: Installera solpaneler för att producera egen el.

Genom att förbättra energiklassningen av din villa eller sommarstuga kan du inte bara sänka dina energikostnader och öka fastighetens värde, utan också bidra till en mer hållbar framtid.

Mer om detta kan du läsa på: https://www.boverket.se/sv/energideklaration/energideklaration/energideklarationens-innehall/

Innehållsförteckning