Regler, bidrag, avdrag för solcellsel

När du planerar att installera solceller som energilösning finns det flera regler och riktlinjer att tänka på.

Bygglov och tillstånd

Generellt krävs inte bygglov för solcellspaneler. Man bör kontakta sin kommun då bestämmelserna varierar beroende på var man bor. Exempel på när lovplikten gäller finns beskrivet nedan.

Ifall din fastighet omfattas av en detaljplan, ta reda på att du följer bestämmelserna för den.

Lovplikt: Bygglov kan behövas om huset är kulturmärkt, ligger inom detaljplanerat område med speciella bestämmelser eller om solcellerna påverkar byggnadens utseende avsevärt. Detta kan inkludera taktäckande material.

Brandsäkerhet

Installatören ska följa brandsäkerhetsföreskrifter. Detta kan innebära att solcellerna placeras på ett visst avstånd från takets kant eller andra byggnadselement.

Elinstallation

Certifierad installatör

Installation av solceller måste göras av en certifierad elektriker för att säkerställa att installationen av paneler och ledningar är säker och uppfyller gällande elsäkerhetsföreskrifter.

Anslutning till elnätet

Anmäl installationen till din nätägare i god tid. Nätägaren kan behöva godkänna anslutningen för att säkerställa att det inte uppstår problem med elnätets stabilitet.

Ekonomiska incitament och stödsystem

Rotavdrag för solcellsinstallation

Tidigare fanns investeringsstöd för solceller, men detta har ersatts av rotavdrag för solceller på 30% av arbetskostnaden för nätanslutna solceller.

Skattereduktion grön teknik

Du kan få en skattereduktion på 20% av kostnaden för arbete och material när du installerar solceller (Det finns förslag på att minska denna till 15% fr.o.m. juli 2025.)

För batterier är reduktionen upp till 50%, och gäller både arbete och utrustning. Maxbeloppet är 50 000 kr per person och år, och förutsätter anslutning / användning av en grön anläggning, så som solel. Läs gärna mer hos Skatteverket.

Som mikroproducent och säljare av överskottsel, ges man en reducering av skatt på 60 öre per kilowattimme. Regeringsbeslut finns att avskaffa denna subventionering för försäljning av överskottsel i januari 2026.

Elcertifikat

Som befintlig solcellsägare av anläggning ej äldre än från 2021, får du elcertifikat för den el du producerar, via Energimyndigheten. Elcertifikat kan säljas vidare och ger en extra inkomstkälla. Systemet kommer att upphöra 2035. Men inte solenergin!

Inmatningstariff

Överskottsel kan säljas till ditt elhandelsföretag. För att delta i marknaden behöver du ha ett inmatningsabonnemang och vara ansluten till elnätet. (Det kan löna sig att jämföra mellan olika elhandelsföretag, för att hitta det mest förmånliga elbolaget att sälja till via ditt elnät.) Beslut finns att avskaffa subventioner för försäljning av överskottsel i januari 2026.

Tekniska aspekter

Placering och lutning

Optimal placering är sydläge med en lutning på 30-45 grader för maximal elproduktion. Undvik skuggor från träd, byggnader eller andra hinder.

Dimensionering

Räkna på hur mycket el du förbrukar och dimensionera systemet därefter. Som mikroproducent av överskottsel kan man årligen ha intjänade max 40 000 kr skattefritt.

Underhåll

Solcellssystem kräver generellt lite underhåll, men beroende på miljö och placering kan viss rengöring behövas, och inspektion av paneler och kablar säkerställer optimal prestanda och livslängd.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du hålla din solcellsinstallation säker, laglig och ekonomiskt fördelaktig. Det är också alltid bra att konsultera en expert eller installatör för att få specifik rådgivning baserat på din unika situation.

Bidrag

I Sverige finns det flera ekonomiska incitament och bidrag för att främja installationen av solceller. Här är en översikt över de huvudsakliga stödsystemen:

Elcertifikat och ursprungsmärkning

Elcertifikat (ett system som ej används av nyare anläggningar)

Vad det är: Ett ekonomiskt stöd som belönar producenter av förnybar el. För varje megawattimme (MWh) förnybar el som produceras får man ett elcertifikat.

Fördelar: Dessa certifikat kan säljas på elmarknaden, vilket ger en extra intäktskälla för solcellsägaren.

Krav: Anläggningen måste vara registrerad i Energimyndighetens elcertifikatsystem. Omfattas av anläggningar från 2021 eller äldre.

Ursprungsgarantier

Vad det är: Elektroniskt certifikat som utfärdas för alla typer av el. Garanterar att den energikälla som redovisas, stämmer. Elhandlaren köper ursprungsgarantier för att styrka och garantera elens ursprung, och att denna är i linje med elkundens avtal.

Fördelar: Ursprungsgarantier kan säljas för extra inkomster. Då säljer du som solcellselproducent till den som annars köper din överskottsel.

Inmatningstariffer och nätnytta

Försäljning av överskottsel

Vad det är: Du kan sälja den el som din solcellsanläggning producerar men som du inte själv använder.

Ersättning: Ersättningen för överskottsel varierar beroende på elhandelsföretag. Vissa företag betalar spotpris för elen (sätts på nordiska elbörsen Nordpool). Andra kan erbjuda pris enligt avtal.

Förutsättningar: Anläggningen måste vara ansluten till elnätet, och det rekommenderas en smart mätare för att registrera den el som matas ut. Tecknat avtal med ett elhandelsbolag att sälja till.

Nätnytta eller energiersättning

I vårt avlånga land med långa sträckor, kan vi få energiförluster i överföringen av el i nätet. Närliggande solcellspaneler kan lindra problemet genom att producera el där det behövs.

Vissa elnätbolag erbjuder därför ersättning för den nytta som solcellsanläggningen bidrar med till elnätet, till exempel då den minskar belastningen på nätet under soliga dagar.

Viktiga aspekter att tänka på

Ansökan

Ansökningar för skattereduktion görs ofta direkt i samband med installationen genom att informera din installatör.

För elcertifikat och ursprungsgarantier krävs registrering hos Energimyndigheten.

Rådgivning

Det är alltid bra att konsultera en energirådgivare eller installatör som kan hjälpa dig att optimera installationen och maximera de ekonomiska fördelarna.

Genom att ta del av dessa bidrag och incitament kan du minska kostnaderna för din solcellsinstallation och få en bättre ekonomisk avkastning på din investering.

Avdrag

I Sverige kan du göra avdrag för kostnaden av din solcellsinstallation genom den så kallade skattereduktionen för grön teknik. Här är de viktigaste punkterna att tänka på:

Skattereduktion för grön teknik

Detta är en form av skatteavdrag som privatpersoner kan utnyttja för installation av solceller, laddstationer för elfordon, och system för energilagring.

Vad det är: Detta är ett avdrag liknande rotavdraget som ger privatpersoner möjlighet att få en skattereduktion för kostnader kopplade till installation av solceller.

Storlek på avdraget: Du kan få en skattereduktion på 20 % av arbets- och materialkostnaderna för installation av solceller. Avdraget görs direkt på fakturan från installatören.

Takbelopp: Det finns ett maxbelopp på skattereduktion om 50 000 kronor per person och år för alla typer av grön teknik, vilket även inkluderar energilagringssystem.

Förutsättningar

Installationen måste göras på en bostad som ägs av den som söker avdraget.

Arbetet måste utföras av ett företag som är registrerat för F-skatt.

Om du själv köper in materialet som installatören ska använda, får du enbart göra avdrag för arbetet.

Vilken typ av bostad gäller det?

Avdraget gäller installationer på privatbostäder, vilket inkluderar villor, radhus och fritidshus som ägs av den skattskyldige.

Hur gör man för att få avdraget?

Du behöver inte ansöka om skattereduktionen separat. Den görs direkt på fakturan från installatören, vilket innebär att du betalar ett lägre belopp redan från början. Installatören ansöker sedan om avdraget hos Skatteverket å dina vägnar.

Steg för att utnyttja skattereduktionen

Välj en certifierad installatör

Se till att välja en installatör som är registrerad för F-skatt och som har erfarenhet av att installera solcellsanläggningar. (För att få kontakt med elinstallationsföretag som är registrerade hos myndighet; använd vår offertförfrågan-tjänst!)

Begär en offert

Be om en detaljerad offert som specificerar kostnader för arbete och material.

Installation och fakturering

När installationen är klar kommer installatören att ge dig en faktura där skattereduktionen redan är avdragen. Du betalar alltså ett lägre belopp direkt.

Rapportering till Skatteverket

Installatören skickar in uppgifterna till Skatteverket för att få ersättning för det avdragna beloppet.

Kontroll och återbetalning

Skatteverket kan komma att kontrollera att alla villkor för avdraget är uppfyllda.
Om det visar sig att avdraget har gjorts felaktigt, kan du bli skyldig att betala tillbaka beloppet.

Ytterligare tips om avdrag

Spara alla kvitton och dokumentation från installationen som bevis på att arbetet är utfört och betalningen är gjord.

Kontakta Skatteverket eller en skatterådgivare om du har specifika frågor eller är osäker på hur avdraget ska tillämpas i ditt fall.

Genom att följa dessa steg kan du utnyttja skattereduktionen för grön teknik och minska kostnaden för din solcellsinstallation.

Exempel på avdrag för solceller och batterisystem

Om du installerar solceller för 100 000 kronor (arbete och material) och ett batterisystem för 50 000 kronor (arbete och material):

Solceller:20 % av 100 000 kronor= 20 000 kronor i skattereduktion.
Batterisystem:50 % av 50 000 kronor= 25 000 kronor i skattereduktion.
Totalt avdrag:20 000 kronor + 25 000 kronor= 45 000 kronor i skattereduktion.

Genom att utnyttja skattereduktionen för grön teknik kan du alltså minska kostnaderna för både solceller och batterisystem avsevärt.

Grönt bolån – vad är det?

Missa inte: i vår sekvens om energiklassning finner du gröna bolånet. Läs mer om hur en fin energiklassning kan ge avdrag på bolåneräntan.

Innehållsförteckning